STIINȚĂ

6 experimente pe care le poţi face acasă

Şi materiile grele precum chimia şi fizica pot fi distractive

Cheamă-ţi familia la joacă, pentru că avem şase experiemente pe care trebuie să le încerci! Deşi nu sunt periculoase, siguranţa trebuie să fie mereu pe primul loc, aşa că trebuie să fii supravegheat de un adult când le încerci. În plus, astfel vei avea ocazia să te amuzi alături de părinţii sau fraţii tăi mai mari şi, în acelaşi timp, vei învăţa câteva lecţii valoroase de chimie şi fizică.

1. Balonul incombustibil

Vei avea nevoie de: 2 baloane, o lumânare, apă
Umflă primul balon, ţine-l deasupra lumânării aprinse şi vei vedea că se sparge. Mare atenţie să nu te arzi! E mai bine să laşi partea asta în sarcina părinţilor tăi. Umple al doilea balon cu apă şi ţine-l şi pe acesta deasupra flăcării. Vei vedea că, datorită apei, acest balon nu se va sparge şi nu va arde.


2. Punga magică

Vei avea nevoie de: o pungă de plastic (groasă), creioane ascuţite, apă
Umple punga cu apă, până la jumătate. Ia un creion ascuţit cu care poţi străpunge punga, în partea umplută cu apă. Vei observa că se varsă doar o cantitate mică de apă, iar restul rămâne în pungă.


3. Flori şi frunze colorate

Vei avea nevoie de: 7 pahare cu apă, colorant alimentar, 7 flori albe sau frunze de varză
Umple paharele cu apă şi adaugă un colorant diferit în fiecare dintre ele. Pune florile albe sau frunzele de varză în pahar şi lasă-le acolo peste noapte. În dimineaţa următoare, plantele vor fi viu colorate!


4. Oul plutitor

Vei avea nevoie de: 2 ouă, 2 pahare cu apă şi sare
Pune un ou în primul pahar cu apă şi vei observa că se scufundă. În cel de-al doilea pahar adaugă 4-5 linguri de sare, amestecă şi aşteaptă până se dizolvă. Dacă ai folosit apă caldă aşteaptă să se răcească întâi. Aşează cel de-al doilea ou în pahar şi vei observa că pluteşte, iar asta pentru că densitatea oului este mai mică decât densitatea apei cu sare.


5. Zahăr cristalizat

Vei avea nevoie de: 250 ml apă, 500 g zahăr, colorant alimentar (opţional)
Pune apa şi zahărul pe foc şi aşteaptă până când zahărul se dizolvă, iar apa e aproape de fierbere. Dacă vrei, poţi adăuga colorant. Stinge focul şi aşteaptă să se răcească. Toarnă lichidul în borcane sau pahare (important e ca acestea să fie înalte), apoi introdu beţigaşe sau bucăţi de sfoară în borcan. Ai grijă ca acestea să nu atingă pereţii sau fundul paharului. De exemplu, le poţi suspenda folosind un băţ mai lung sau creioane.
Pune borcanele într-un loc răcoros şi lasă-le să stea aproximativ o săptămână. La final, zahărul se va cristaliza şi vei avea acadele naturale!


6. Flacăra invizibilă

Vei avea nevoie de: un chibrit aprins şi o lanternă
Ia un chibrit, aprinde-l şi ţine-l la o distanţă de aproximativ 10-15 cm de perete. Aprinde lanterna şi îndreapt-o spre chibritul aprins. Vei observa că în umbră se văd doar mâna ta şi chibritul, dar flacăra nu. Magie? Nici vorbă! Explicaţia este simplă: flacăra nu face umbră, pentru că lasă lumina să treacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *